Francuski špil – od Biblije do srednjovjekovnih legendi

Francuski špil – od Biblije do srednjovjekovnih legendi

Hrvatska je jedna od rijetkih država gdje se svakodnevno miješaju i dijele karte iz čak tri standardna špila: francuskog – standardne 52 karte za poker, remi…, talijanskog – najčešće u Dalmaciji za briškulu i trešetu te njemačkog – u Hrvatskoj znane kao mađarice, za megapopularnu belu. No, mi ćemo se, kao ljubitelji pokera, zadržati samo na francuskom špilu.

 

U pedeset i dvije karte, ne računajući jockere (koji se ionako u pokeru ne koriste), nalaze se asevi, brojevi od dva do deset, te tri pokera slikovnih karata – u Hrvatskoj najčešće znano kako dečko, dama i kralj. Vjerujemo da ste ih mnogo puta držali u rukama no jeste li se ikada zapitali što predstavljaju? Krenimo redom, od kraljeva naravno.

 

Iako su na početku francuske karte imale i tekstualnu oznaku o kome je riječ, s vremenom su je izgubile te su ostale samo slike, koje su se često i mijenjale, no likovi su ostajali isti.

Kralj pik – predstavlja biblijskog židovskog kralja Davida, pa je često na slici i harfa, koju je ovaj kralj svirao i s kojom je često prikazivan

Kralj srce (herc) – Karlo veliki, veliki kralj i vojskovođa koji je pokorio pola Europe, prikazan je, naravno, s mačem

Kralj karo – Julije Cezar, rimski vojskovođa i car koji je pokorio cijelu Europu (osim malog galskog sela)

Kralj tref – Aleksandar Veliki, makedonski osvajač, najčešće je prikazivan sa štitom u rukama

 

Dame ili kraljice su biblijski likovi Judita (dama srce) i Rahela (dama karo), Pallas (dama pik) – drugo ime za grčku boginju Atenu te Argine (dama tref), što je anagram od Regina – latinska riječ za kraljicu.

 

Dečki često ne predstavljaju određenu osobu, ali najčešće su: Ogier le Danis (dečko pik) – legendarni francuski vitez, La Hire (dečko srce), francuski vojskovođa iz stoljetnog rata, Hektor (dečko karo) – grčki junak trojanskog rata te Lancelot (dečko tref) – najpoznatiji od vitezova okruglog stola kralja Artura.