Igra za žene i starije

Igra za žene i starije

Slot automati najzastupljeniji su među svim igraćim automatima, a svojom brojkom nadmašuju i količinu stolova za igre uživo u kasinima širom svijeta. No još prije tridesetak godina smatrani su razbibrigom, mjestom na kojem ćete potrošiti (ili zaraditi) sitniš.

Kada su se pojavili, slot automati su smatrani igrama za umirovljenike i žene (bila su to drugačija vremena, pa ovakva konstatacija nije bila smatrana šovinističkom). No, tamo negdje sredinom osamdesetih stvari su se počele polako mijenjati, da bi eksplodirale devedesetih godina prošlog stoljeća.

Da bi se to dogodilo moralo se poklopiti nekoliko stvari. Prva stvar koja im je dala vjetar u leđa bila je recesija tijekom Reaganove i Bushove vlade u SAD-u. Kako bi pronašli način za punjenje državne blagajne bez podizanja poreza, odlučili su legalizirati igre na sreću. Istovremeno, mlade širom svijeta je drmala groznica zvana video igre. Spectrum, Commodore, arkadne igre u luna parku, sve je to odgajalo novu generaciju klinaca koji su se zabavljali ispred ekrana.

Kako su u tom vrijeme slot automate igrale samo starije osobe, pretežno umirovljenici, i žene, i to za male uloge, industrija slot automata je koristila termin igranja, a ne klađenja, kao u drugim igrama na sreću.

Sve to, u kombinaciji s eksplozivnim razvitkom tehnologije, dovelo je do toga da su klinci koji su osamdesetih godina odrastali uz video igre tražili nešto na čemu će se igrati, ali istovremeno “biti odrasli” pa i nešto zaraditi. A slot automati su jednostavno bili sve to.

Danas, dvadeset godina nakon početne eksplozije, slot automati dominiraju industrijom igara na sreću, a ulozi, isplate i godišnji promet na njima definitivno nije više sitniš za umirovljenike.