Sendvič – hrana za prave igrače

Sendvič – hrana za prave igrače

Teško da možemo reći da je grof Sandwich izumio sendvič kao vrstu hrane jer su ljudi od trenutka kad su napravili prvi kruh stavljali komade mesa ili povrća na njega, ali je sigurno da je upravo priča o njemu populariziralo ovo jelo, a uostalom dala mu je i ime. A sve se dogodilo zbog kockanja.

 

Grof Sandwich, naime, bio je vrlo strastveni kockar. Kako je, kao i većina aristokracije iz tog vremena, a priča o sendviču datira iz 1765. godine, ne radio gotovo pa ništa, većinu vremena provodio je za kockarskim stolom. No kod njega je ta opsesija toliko uzela maha da je zaključio kako je i jedenje iz tanjura gubitak vremena, koje je mogao korisnije iskoristiti – naravno za kockarskim stolom.

 

Stoga je svojim slugama zapovijedao da mu svu hranu, a to se uglavnom svodilo na komade mesa i možda tu i tamo koji list salate ili neko drugo povrće serviraju između dvije šnite kruha kako bi mogao isto jednom rukom jesti, a drugu koristiti za kockanje i kartanje.

 

Tako kaže legenda koja se temelji samo na jednoj knjizi, francuskom turističkom vodiču za London iz 1770. u kojoj je autor, stanoviti Grosley opisao kako je za vrijeme javne partije koja je trajala 24 sata Grof tražio govedinu između dvije šnite kruha kako ne bi prekidao partiju. I to je bilo dovoljno za legendu. Navodno grof Sandwich i nije bio tako strastveni kockar kakvim ga legenda prikazuje, ali je volio jesti meso između kruha. Za legendu dovoljno.