Svi ga želimo, ali zašto baš Jackpot?

Svi ga želimo, ali zašto baš Jackpot?

Bez obzira osvojili nešto na automatu, u bilo kakvoj igri, ili dobili najbolje od mogućnosti koje se nude, svi ćemo sretno zaključiti kako smo dobili jackpot, ali jeste li se ikada zapitali kako je nastala ta riječ?

Za početak treba reći kako se jackpot sastoji od dvije riječi – jack, što je engleski naziv za kartu koju u hrvatskom najčešće zovemo dečko, i pot što označava ukupni dobitak – naziv koji je i sam ima zanimljivu etimologiju, vjeruje se kako je nastao jer se u igrama na sreću često ukupni dobitak skupljao u lonac (pot).

Jackpot je pak nastao u igri sličnoj današnjem pokeru, koja je krajem devetnaestog stoljeća, negdje oko 1870.-e, zvanoj “jack or better” – dečko ili bolje. Jednostavno rečeno, licitacija uloga mogla je početi ako bi netko od igrača imao par dečki ili nešto bolje od toga. Ako nitko nije imao tu kombinaciju ulozi su ostajali na stolu, a karte bi se ponovo miješale i podijelile. Drugim riječima dok gods netko nije dobio dečka (jack), nije mogao ni osvojiti ukupni dobitak (pot).

Zanimljivo kako je nekoliko desetljeća kasnije jackpot u slengu značio ne baš dobru vijest, naime u vrijeme prohibicije upotrebljavao se za situaciju kada bi netko, najčešće krijumčar ili mafijaš, imao problema s policijom. Tek kasnije s pojavom automata na sreću jackpot je dobio svoje pravo značenje – najbolji mogući dobitak.